[linux-dvb] Re: Twinhan dtv express and linux 2.6.10

Sebastian Frei sebastian at schnapsleichen.de
Sat Feb 19 16:23:59 CET 2005


Am Samstag 19 Februar 2005 15:43 schrieb Roberto Sebastiano:
> Hi,
> I have a Twinhan DTV Express I bought a couple of days ago, but
> currently, I have problems getting it working properly.
>
> Previously I had a Skystar2 that worked without problems.
>
>
> Now, for the Twinhan I have this modules loaded (linux 2.6.10):
> newdeal:/home/robs# lsmod
> Module                  Size  Used by
> dvb_bt8xx              10244  0
> mt352                   5700  1 dvb_bt8xx
> dst                    13192  1 dvb_bt8xx
> bt878                  10936  2 dvb_bt8xx,dst
> tuner                  21796  0
> bttv                  153680  2 dvb_bt8xx,bt878
> video_buf              22020  1 bttv
> btcx_risc               4808  1 bttv
> 8139too                24832  0
> rtc                    12664  0
>
> And dmesg says:
>
> bttv: driver version 0.9.15 loaded
> bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
> bttv: Bt8xx card found (0).
> bttv0: Bt878 (rev 17) at 0000:01:09.0, irq: 5, latency: 32, mmio:
> 0xc0000000
> bttv0: detected: Twinhan VisionPlus DVB-T [card=113], PCI subsystem ID
> is 1822:0001
> bttv0: using: Twinhan DST + clones [card=113,autodetected]
> bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00f500fe [init]
> bttv0: using tuner=4
> bttv0: add subdevice "dvb0"
> bt878: AUDIO driver version 0.0.0 loaded
> bt878: Bt878 AUDIO function found (0).
> bt878(0): Bt878 (rev 17) at 01:09.1, irq: 5, latency: 32, memory:
> 0xc0001000
> DVB: registering new adapter (bttv0).
> dst_check_ci: recognize DST-03T
> DST type : satellite
> DST type flags : 0x2 ts204 0x4 symdiv
> DVB: registering frontend 0 (DST DVB-S)...
>
> Note the line bttv0 detected .. "DVB-T" .. maybe the card is getting
> detected incorrectly ?

That's no problem, your card is detected correctly. Did you load the dvb_bt8xx 
module ? It's necessary.

>
>
> This is lspci:
> <snip>
> 0000:01:09.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878
> Video Capture (rev 11)
> 0000:01:09.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio
> Capture (rev 11)
>
> The card is exactly a "Twinhan DTV Sat-Express" (DVB-S), as stated on
> the box
>
>
> I have a channels.conf in the .mplayer directory, but I get this:
>
> newdeal:/home/robs# mplayer "dvb://Italia 1"
> MPlayer 1.0pre6-3.3.5 (C) 2000-2004 MPlayer Team
> CPU: Advanced Micro Devices Athlon MP/XP/XP-M Barton (Family: 6,
> Stepping: 0)
> <snip>
> Playing dvb://Italia 1.
> code taken from dvbstream for mplayer v0.4pre1 - (C) Dave Chapman 2001
> Released under the GPL.
> Latest version available from http://www.linuxstb.org/
> dvb_tune Freq: 11919000
> DISEQC SETTING FAILED
> dvb_tune, TUNING FAILED
> ERROR, COULDN'T SET CHANNEL  947: Failed to open dvb://Italia 1
>
> Exiting... (End of file)
>
>
> The same with xine (but it exits with a less meaningfull message)
>
>
> I can only see the sat channels doing:
> newdeal:/home/robs# szap -r "Italia 1"
> reading channels from file '/root/.szap/channels.conf' zapping to 948
> 'Italia 1':
> sat 0, frequency = 11919 MHz V, symbolrate 27500000, vpid = 0x0200,
> apid= 0x028a
> using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
> FE_DISEQC_SEND_BURST failed: Operation not supported
> status 00 | signal 0000 | snr 0000 | ber fffffffe | unc fffffffe |
> status 1f | signal 2800 | snr 1f2c | ber fffffffe | unc fffffffe |
> FE_HAS_LOCK
>
> and on another terminal:
> newdeal:/home/robs# mplayer /dev/dvb/adapter0/dvr0
> MPlayer 1.0pre6-3.3.5 (C) 2000-2004 MPlayer Team
> <snip>
> Playing /dev/dvb/adapter0/dvr0.
> Cache fill:  0,00% (0 bytes)    TS file format detected.
> DEMUX OPEN, AUDIO_ID: -1, VIDEO_ID: -1, SUBTITLE_ID: -1,
> PROBING UP TO 2000000, PROG: 0
> VIDEO MPEG2(pid=512)...AUDIO MPA(pid=650) NO SUBS (yet)!  PROGRAM N. 0
> Opened TS demuxer, audio: 50(pid 650), video: 10000002(pid
> 512)...POS=7332
> VIDEO:  MPEG2  704x576  (aspect 2)  25,000 fps  15000,0 kbps (1875,0
> kbyte/s)
> ==========================================================================
> Trying to force audio codec driver family libmad...
> Opening audio decoder: [libmad] libmad mpeg audio decoder
> AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, 16 bit (0x10), ratio: 32000->192000 (256,0 kbit)
> Selected audio codec: [mad] afm:libmad (libMAD MPEG layer 1-2-3)
> ==========================================================================
> vo: X11 running at 1280x1024 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local
> display)
> ==========================================================================
> Opening video decoder: [mpegpes] MPEG 1/2 Video passthrough
> VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred csp: Mpeg PES)
> Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
> Opening video filter: [scale]
> The selected video_out device is incompatible with this codec.
> VDecoder init failed :(
> Opening video decoder: [libmpeg2] MPEG 1/2 Video decoder
> libmpeg2-v0.4.0b
> Selected video codec: [mpeg12] vfm:libmpeg2 (MPEG 1 or 2 (libmpeg2))
> ==========================================================================
> Checking audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit ->
> 48000Hz/2ch/16bit...
> AF_pre: af format: 2 bps, 2 ch, 48000 hz, little endian signed int
> AF_pre: 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian)
> alsa-init: got device=0, subdevice=0
> alsa-init: 1 soundcard found, using: default
> alsa: 48000 Hz/2 channels/4 bpf/65536 bytes buffer/Signed 16 bit Little
> Endian
> AO: [alsa] 48000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
> Building audio filter chain for 48000Hz/2ch/16bit ->
> 48000Hz/2ch/16bit...
> Starting playback...
> VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred csp: Planar YV12)
> VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
> Movie-Aspect is 1,33:1 - prescaling to correct movie aspect.
> VO: [x11] 704x576 => 768x576 Planar YV12
> SwScaler: using unscaled Planar YV12 -> BGRA special converter
> alsa-uninit: pcm closed: -0,327 ct: -0,188  52/ 52 14% 11%  1,7% 0 0
> 18%
>
>
> Any clue ?
>
I don't use mplayer for watching DVB, so I don't know what causes your 
problem. Post the output of lsmod, please.

S.






More information about the linux-dvb mailing list