[linux-dvb] Hanftek UMT-010 DVB-T USB2.0 Stick with Kubuntu Edgy Eft, Kernel 2.6.17-10-generic

Richard Priester richard2504 at gmx.net
Sat Nov 4 20:04:27 CET 2006


Hello,
two days ago I bought a DVD-Stick, named 'Hanftek UMT-010 DVB-T USB2.0'.
First, the piece runs well under Windows XP.
Now I wanted to make it run with my linux OS, Kubuntu Edgy Eft / Kernel
2.6.17-10-generic.
I cloned the last v4l-Directories from linuxtv.org and integrated the
modules into my sytem with 'make' and make 'install'
After that I rebooted my Laptop and stuck in my DVB-T-stick and with
'dmesg' I recieved:

-quote:
Nov  2 21:27:51 sedna kernel: [4294854.693000] usb 3-1: new high speed
USB device using ehci_hcd and address 3
--> Nov  2 21:27:51 sedna kernel: [4294855.020000] dvb-usb: found a
'Hanftek UMT-010 DVB-T USB2.0' in cold state, will try to load a firmware
Nov  2 21:27:51 sedna kernel: [4294855.099000] dvb_usb_umt_010: probe of
3-1:1.0 failed with error -22
Nov  2 21:27:51 sedna kernel: [4294855.099000] usbcore: registered new
driver dvb_usb_umt_010
Nov  2 21:30:46 sedna kernel: [4295030.075000] eth0: link up, 100Mbps,
full-duplex, lpa 0x45E1
Nov  2 21:30:46 sedna kernel: [4295030.076000] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE):
eth0: link becomes ready
Nov  2 21:32:31 sedna kernel: [4295134.987000] usb 3-1: USB disconnect,
address 3

Ok, I should copy the 'dvb-usb-umt-010-02.fw' firmware file into
/lib/firmware. I loaded it from linuxtv.org again and copied it.
After reboot, I stuck in again my stick and dmesg displayed now:

-quote:
Nov  2 21:34:21 sedna kernel: [4295244.943000] usb 3-1: new high speed
USB device using ehci_hcd and address 4
Nov  2 21:34:21 sedna kernel: [4295245.057000] dvb-usb: found a 'Hanftek
UMT-010 DVB-T USB2.0' in cold state, will try to load a firmware
Nov  2 21:34:21 sedna kernel: [4295245.075000] dvb-usb: downloading
firmware from file 'dvb-usb-umt-010-02.fw'
Nov  2 21:34:22 sedna kernel: [4295245.237000] usb 3-1: USB disconnect,
address 4
Nov  2 21:34:22 sedna kernel: [4295245.237000] dvb-usb: generic DVB-USB
module successfully deinitialized and disconnected.
Nov  2 21:34:23 sedna kernel: [4295246.943000] usb 3-1: new high speed
USB device using ehci_hcd and address 5
Nov  2 21:34:23 sedna kernel: [4295247.058000] dvb-usb: found a 'Hanftek
UMT-010 DVB-T USB2.0' in warm state.
Nov  2 21:34:23 sedna kernel: [4295247.069000] dvb-usb: will pass the
complete MPEG2 transport stream to the software demuxer.
Nov  2 21:34:23 sedna kernel: [4295247.069000] DVB: registering new
adapter (Hanftek UMT-010 DVB-T USB2.0).

Everything seems to be loaded proper. But my LED is not burning! Some
dvb-t trouble expected it should burn. And though I have a proper
channel-table file (de-KoelnBonn) I cannot scan for stations.
The scan runs within 10 seconds (too fast!) without finding any station.
It's telling 'tuning failed' 6 times.
With another pc and a build-in pci-card (ttpci) the scan runs well.
In Kaffeine I find the device 'Zarlink MT352' but scanning is
unsuccessful here, too.
I followed the advice to rename the usb-dibusb-6.0.0.8.fw file into
usb-umt-010-02.fw, copied it into /lib/firmware to load this firmware
file instead of the original one. The result is worse then before.

Do you have any idea? Can I use an original Windows firmware dll or sys
file from the OEM-cd and rename it into usb-umt-010-02.fw, or what can I
do else.
To point the problem: My LED doesn't begin to burn after sticking in.
With Windows the LED is burning, and with linux it should burn when
using the right dirmware file.

Maybe important for you:
Output of lsusb:
Bus 005 Device 003: ID 15f4:0015 HanfTek

Thank you in advance.

-Richard








More information about the linux-dvb mailing list