[linux-dvb] How do you know CAM is recognized ?

Kristof Pelckmans kristof.pelckmans at antwerpen.be
Sun Feb 4 23:25:58 CET 2007


Hello,

My Technotrend C-2300 (Hauppauge Nexus CA v 2.3) card has an external 
3.5" module, but it does not seem to work. How can I verify whether :
1) the CAM (an Alphacrypt) is recognized - I would like to know which 
version of the CAM I have
2) the smartcard inserted in the CAM is working

For the moment, I can only watch free-to-air channels, but every 48 
seconds my screen freezes. When I disconnect the CI module, the 
interruptions disappear.

Some facts :
- uname -a
Linux albert 2.6.19-gentoo-r5 #1 SMP PREEMPT Sun Feb 4 18:11:33 CET 2007 
i686

- firmware
http://www.linuxtv.org/downloads/firmware/dvb-ttpci-01.fw-2622

- I have the latest drivers from Mercurial, the output when I do 
modprobe dvb_ttpci :
Feb  4 23:11:10 albert Linux video capture interface: v2.00
Feb  4 23:11:10 albert saa7146: register extension 'dvb'.
Feb  4 23:11:10 albert ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0b.0[A] -> GSI 19 
(level, low) -> IRQ 22
Feb  4 23:11:10 albert saa7146: found saa7146 @ mem f8876400 (revision 
1, irq 22) (0x13c2,0x000a).
Feb  4 23:11:10 albert DVB: registering new adapter 
(Technotrend/Hauppauge WinTV Nexus-CA rev1.X).
Feb  4 23:11:10 albert adapter has MAC addr = 00:d0:5c:04:47:72
Feb  4 23:11:11 albert dvb-ttpci: gpioirq unknown type=0 len=0
Feb  4 23:11:11 albert dvb-ttpci: info @ card 0: firm f0240009, rtsl 
b0250018, vid 71010068, app 80002622
Feb  4 23:11:11 albert dvb-ttpci: firmware @ card 0 supports CI link 
layer interface
Feb  4 23:11:11 albert dvb-ttpci: DVB-C analog module @ card 0 detected, 
initializing MSP3415
Feb  4 23:11:11 albert dvb_ttpci: saa7113 not accessible.
Feb  4 23:11:11 albert saa7146_vv: saa7146 (0): registered device video0 
[v4l2]
Feb  4 23:11:11 albert saa7146_vv: saa7146 (0): registered device vbi0 
[v4l2]
Feb  4 23:11:11 albert DVB: registering frontend 0 (ST STV0297 DVB-C)...
Feb  4 23:11:11 albert input: DVB on-card IR receiver as /class/input/input5
Feb  4 23:11:11 albert dvb-ttpci: found av7110-0.

- ls -alh /dev/dvb/adapter0/
total 0
drwxr-xr-x 2 root root     200 Feb  4 23:11 .
drwxr-xr-x 3 root root      60 Feb  4 23:11 ..
crw-rw---- 1 root video 212, 1 Feb  4 23:11 audio0
crw-rw---- 1 root video 212, 6 Feb  4 23:11 ca0
crw-rw---- 1 root video 212, 4 Feb  4 23:11 demux0
crw-rw---- 1 root video 212, 5 Feb  4 23:11 dvr0
crw-rw---- 1 root video 212, 3 Feb  4 23:11 frontend0
crw-rw---- 1 root video 212, 7 Feb  4 23:11 net0
crw-rw---- 1 root video 212, 8 Feb  4 23:11 osd0
crw-rw---- 1 root video 212, 0 Feb  4 23:11 video0

- I have tried :
* gnutv
* gnutv -cammenu - seems to hang
* xine with dvb support
* vdr with PrimaryDVB = 2 and softdevice plugin
* MythTV
but none of these even mention a CAM...

Does anyone have an idea how I could test my configuration ? Do I need 
to load a driver for the CI module ? How can I know which part of the 
chain driver-ci-cam-smartcard is malfunctioning ?

Thanks for your suggestions !

Kristof



More information about the linux-dvb mailing list