[linux-dvb] New Card: Compro VideoMate S300/S350 DVB-S

Richard (MQ) osl at 16hd.freeserve.co.uk
Mon Sep 3 18:50:33 CEST 2007


Jan,

This is what dmesg has to say about the card on boot:

> shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
> saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
> ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0c.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 19
> saa7130[0]: found at 0000:00:0c.0, rev: 1, irq: 19, latency: 32, mmio: 0xe2000000
> saa7130[0]: subsystem: 185b:c901, board: RTD Embedded Technologies VFG7350 [card=72,insmod option]
> saa7130[0]: board init: gpio is 843f00
> saa7130[0]: i2c eeprom 00: 5b 18 01 c9 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 92
> saa7130[0]: i2c eeprom 10: 00 ff 86 0f ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7130[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 03 03 ff 03 01 08 ff 00 88 ff ff ff ff
> saa7130[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7130[0]: i2c eeprom 40: ff d5 00 c4 86 1e ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7130[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff cb
> saa7130[0]: i2c eeprom 60: 30 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7130[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> tuner 1-0062: chip found @ 0xc4 (saa7130[0])
> tuner 1-0062: type set to 1 (Philips PAL_I (FI1246 and compatibles))
> tuner 1-0062: type set to 1 (Philips PAL_I (FI1246 and compatibles))
> tuner 1-0063: chip found @ 0xc6 (saa7130[0])
> tuner 1-0068: chip found @ 0xd0 (saa7130[0])
> saa7130[0]: registered device video0 [v4l2]
> saa7130[0]: registered device vbi0
> ACPI: PCI Interrupt Link [ALKC] BIOS reported IRQ 0, using IRQ 22
> ACPI: PCI Interrupt Link [ALKC] enabled at IRQ 22
> ACPI: PCI Interrupt 0000:00:11.5[C] -> Link [ALKC] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 20
> PCI: Setting latency timer of device 0000:00:11.5 to 64
> saa7130[0]: registered device video1 [mpeg]

and lsmod (edited):

> saa7134_empress        25860  0
> snd_via82xx            43800  0
> saa6752hs              26508  0
> tuner                  73640  0
> snd_ac97_codec        109220  1 snd_via82xx
> ac97_bus               18560  1 snd_ac97_codec
> snd_pcm                94212  3 snd_pcm_oss,snd_via82xx,snd_ac97_codec
> snd_timer              38788  2 snd_seq,snd_pcm
> snd_page_alloc         26248  2 snd_via82xx,snd_pcm
> saa7134               137164  1 saa7134_empress
> shpchp                 47380  0
> pci_hotplug            45504  1 shpchp
> snd_mpu401             25100  0
> snd_mpu401_uart        24704  2 snd_via82xx,snd_mpu401
> snd_rawmidi            40320  2 snd_seq_midi,snd_mpu401_uart
> video_buf              39940  2 saa7134_empress,saa7134
> snd_seq_device         24460  3 snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi

> compat_ioctl32         17664  1 saa7134
> ir_kbd_i2c             24976  1 saa7134

> ir_common              50436  2 saa7134,ir_kbd_i2c

> videodev               42752  2 saa7134_empress,saa7134
> v4l2_common            32896  4 saa7134_empress,tuner,saa7134,videodev
> v4l1_compat            28676  2 saa7134,videodev
> i2c_core               39808  5 saa6752hs,tuner,saa7134,ir_kbd_i2c,i2c_viapro

I have an MT352 on the board - it's clearly marked - but no sign of a
module for it? Unless saa6752hs is something to do with it?

As you say, we both need someone more knowledgeable to comment on this...

-- 
Cheers
Richard (MQ)

Jan Louw wrote:
> Hi Richard,
> 
> When you determine which frontend your card has, check if the frontend 
> module is available and loaded with the 'lsmod' command. The saa7134 
> module is only responsible for controlling the saa713x family of 
> multimedia PCI bridges, not the frontend chip. Additionally, what 
> confuses me is that the saa7134-dvb module has a dependency of 'mt352', 
> which might be correct for your card (its a DVB-T demod), but certainly 
> isn't  correct for my DVB-S card.
> 
> We need someone more knowledgeable to fill in the blanks for us both :-)
> 
> Regards
> JD
> 
> richard (MQ) wrote:
>> Hi Jan,
>>
>> Yes, I bought it because it was listed at linuxtv.org
>> (http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_PCI_Cards) and surprised /
>> disappointed that it doesn't go. It's likely something I'm doing wrong,
>> maybe the same applies to you (since the message is exactly the same)?
>>
>> The OpenSuSE config tool 'YaST' sees it and thinks it's OK but doesn't
>> find any stations. When I look in the logs I see this message "frontend
>> initialization failed", same when I rmmod it and reload by hand.
>>
>> I'm at work right now so can't look at teh board to see which
>> demodulator, I'll do so tonight and report back. BTW though this is a
>> DVB-T card, not DVB-S.
>>
>> Cheers
>> Richard (MQ)
>>
>> Jan D. Louw wrote:
>>   
>>> Hi Richard,
>>>
>>> Strange, the Compro VideoMate T200 is listed as a saa7134 supported card 
>>> (cards #70 or #71 I think). Just for interest sake, do you know which 
>>> demodulator chip the T200 uses? I'd like to compare this with the 
>>> ZL10313 used by the S300.
>>>
>>> BTW, I did my S300 tests with Mandriva 2007.1 x86_64, with kernel 
>>> 2.6.17-14mdvcustom
>>>
>>> Regards
>>> JD
>>>
>>>
>>> Richard (MQ) wrote:
>>>     
>>>> Hi List,
>>>>
>>>>       
>>>>> What is needed to add support for the Compro VideoMate S300/S350 DVB-S 
>>>>> budget card?
>>>>>
>>>>> Below is the output of 'lspci -v -nn':
>>>>>
>>>>> 07:00.0 Multimedia controller [0480]: Philips Semiconductors SAA7130 
>>>>> Video Broadcast Decoder [1131:7130] (rev 01)
>>>>>         Subsystem: Compro Technology, Inc. Unknown device [185b:c900]
>>>>>         Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 66
>>>>>         Memory at 51104800 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
>>>>>         Capabilities: [40] Power Management version 1
>>>>>
>>>>> The card is uses the Philips SAA7130 PCI bridge with a ZL10313
>>>>> demodulator/frontend chip, which the DVB wiki says is closely related to 
>>>>> the mt312 demodulator.
>>>>>
>>>>> It is not clear to me how to specify the mt312 tuner, and 'modprobe
>>>>> saa7134-dvb' fails with 'saa7130[0]: frontend initialization failed' 
>>>>> when loading the wrong (mt532) frontend dependency.
>>>>>         
>>>> I get very similar behaviour from a Compro VideoMate DVB-T200, also
>>>> using SAA713x bridge - dmesg reports "saa7130[0]/dvb: frontend
>>>> initialization failed" when loading saa7134-dvb
>>>>
>>>> Any pointers gratefully received.
>>>>
>>>> BTW - previously tried in OpenSuSE 10.2, kernel 2.6.18.8 - currently in
>>>> 10.3 beta 2, kernel 2.6.22.3
>>>>
>>>> Cheers,




More information about the linux-dvb mailing list