[linux-dvb] TechnoTrend T-3000 DVB-T PCI Hybrid Card

David Porter dvb-t at iinet.com.au
Sat Apr 19 07:29:46 CEST 2008


Hi Hermann

Thank you for your help with this.
I have been away and today is the first chance I have had to re-visit it.

It does look like we are getting somewhere....

After trying your suggestions, it seems that the tuner is located at 0x43 . 
Please see demesg below.

The card is installed in a MythTV 8.04 Beta machine and I fired up the 
backend setup.
The card is registered o.k. as DVB0 but when I do a channel scan, it cannot 
find any channels.

Please let me know what else you would like me to try.

Thanks & regards
David

[ 2072.184027] Linux video capture interface: v2.00
[ 2072.209134] saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
[ 2072.209171] saa7133[0]: found at 0000:01:07.0, rev: 240, irq: 22, 
latency: 32, mmio: 0xf3005000
[ 2072.209176] saa7133[0]: subsystem: 13c2:2804, board: Philips EUROPA V3 
reference design [card=69,insmod option]
[ 2072.209181] saa7133[0]: board init: gpio is c50000
[ 2072.269640] saa7133[0]: i2c eeprom 00: c2 13 04 28 54 20 1c 00 43 43 a9 
1c 55 d2 b2 92
[ 2072.269649] saa7133[0]: i2c eeprom 10: 00 00 00 00 ff 20 ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.269655] saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 02 ff 03 01 08 ff 01 
b7 ff ff ff ff
[ 2072.269661] saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.269667] saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff de 00 c6 86 10 ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.269673] saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.269679] saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.269685] saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
ff ff ff ff ff
[ 2072.273726] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0x10  [???]
[ 2072.278730] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0x86  [tda9887]
[ 2072.282365] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xa0  [eeprom]
[ 2072.286000] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xa2  [???]
[ 2072.289636] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xa4  [???]
[ 2072.293272] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xa6  [???]
[ 2072.296908] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xa8  [???]
[ 2072.300995] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xaa  [???]
[ 2072.304179] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xac  [???]
[ 2072.308267] saa7133[0]: i2c scan: found device @ 0xae  [???]
[ 2072.362357] tuner 2-0043: chip found @ 0x86 (saa7133[0])
[ 2072.362384] tda9887 2-0043: tda988[5/6/7] found @ 0x43 (tuner)
[ 2072.362386] tuner 2-0043: type set to tda9887
[ 2072.366444] tuner 2-0063: chip found @ 0xc6 (saa7133[0])
[ 2072.367295] saa7133[0]: registered device video0 [v4l2]
[ 2072.367311] saa7133[0]: registered device vbi0
[ 2072.424625] DVB: registering new adapter (saa7133[0])
[ 2072.424632] DVB: registering frontend 0 (Philips TDA10046H DVB-T)...
[ 2072.449021] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
[ 2072.586103] tda1004x: found firmware revision 29 -- ok

----- Original Message ----- 
From: "hermann pitton" <hermann-pitton at arcor.de>
To: "David Porter" <dvb-t at iinet.com.au>
Cc: <linux-dvb at linuxtv.org>
Sent: Sunday, April 13, 2008 6:16 AM
Subject: Re: [linux-dvb] TechnoTrend T-3000 DVB-T PCI Hybrid Card


> Hi David,
>
> Am Freitag, den 11.04.2008, 14:44 +1000 schrieb David Porter:
>> Hi
>>
>> In the absence of any replies to my original request for help with this I
>> did some more searching for any Linux information relating to this card.
>> I found a post from 11 November 06 containing the tuner and decoder
>> information which I have pasted in below.
>>
>> I'm hoping this may jog someone's memory as it seems odd that this card 
>> has
>> been unsupported for so long.
>>
>> Thank you
>> David Porter
>> --------------------------------------
>
> we need more information.
>
> A TechnoTrend re-branded saa7135chip was not seen so far.
>
>>From the eeprom it looks like the tuner is at 0x63.
>
> Please "modprobe -vr saa7134-dvb tuner" and then
> "modprobe -v saa7134 card=69 i2c_scan=1"
>
> If it turns out that the tuner is at 0x63, card=69 has the tuner address
> hardcoded at 0x61 in saa7134-cards.c and saa7134-dvb.c, a first step
> could be to change that to 0x63.
>
> Also you seem to need tda10046 firmware.
>
> Cheers,
> Hermann
>
>
>> Re: Unsupported Video Card
>> [Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread 
>> Index]
>>
>>     * Subject: Re: Unsupported Video Card
>>     * From: "Leonce Pflieger"
>>     * Date: Sat, 11 Nov 2006 15:52:38 +0100
>>     * In-reply-to:
>> <43a0ce660611110608q34d2184fhc3802f217692b3ad at xxxxxxxxxxxxxx>
>>     * References:
>> <43a0ce660611110608q34d2184fhc3802f217692b3ad at xxxxxxxxxxxxxx>
>>
>> Hello,
>>
>> Same question for the following board. It is a Technotrend T-3000
>> DVB-T Hybrid. It seems there are a few cards that are still
>> unrecognized even if the hardware embedded is well known and
>> supported. :-\
>> Mine is :
>> 01:01.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133 Video
>> Broadcast Decoder (rev f0)
>>        Subsystem: Technotrend Systemtechnik GmbH Unknown device 2804
>>        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 18
>>        Memory at fa7ff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
>>        Capabilities: [40] Power Management version 2
>>
>> and the dmesg output shows :
>>
>> saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
>> ACPI: PCI Interrupt 0000:01:01.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 18
>> saa7133[0]: found at 0000:01:01.0, rev: 240, irq: 18, latency: 64,
>> mmio: 0xfa7ff000
>> saa7133[0]: subsystem: 13c2:2804, board: UNKNOWN/GENERIC
>> [card=0,autodetected]
>> saa7133[0]: board init: gpio is c50000
>> saa7133[0]: i2c eeprom 00: c2 13 04 28 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 
>> 92
>> saa7133[0]: i2c eeprom 10: 00 00 00 00 ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 02 ff 03 01 08 ff 01 b7 ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff de 00 c6 86 10 ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: registered device video1 [v4l2]
>> saa7133[0]: registered device vbi2
>>
>>
>> saa7134-dvb gives nothing, but if saa7134 was starded with card=69 and
>> tuner=67 (tuner on the board is a TD1316A/SIHP / 3112 297 14251L# /
>> 0448 SV20 000000) it returns :
>>
>> saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
>> ACPI: PCI Interrupt 0000:01:01.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 18
>> saa7133[0]: found at 0000:01:01.0, rev: 240, irq: 18, latency: 64,
>> mmio: 0xfa7ff000
>> saa7133[0]: subsystem: 13c2:2804, board: Philips EUROPA V3 reference
>> design [card=69,insmod option]
>> saa7133[0]: board init: gpio is c50000
>> saa7133[0]: i2c eeprom 00: c2 13 04 28 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 
>> 92
>> saa7133[0]: i2c eeprom 10: 00 00 00 00 ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 02 ff 03 01 08 ff 01 b7 ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff de 00 c6 86 10 ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff 
>> ff
>> tda9887 2-0043: chip found @ 0x86 (saa7133[0])
>> saa7133[0]: registered device video1 [v4l2]
>> saa7133[0]: registered device vbi2
>> DVB: registering new adapter (saa7133[0]).
>> DVB: registering frontend 1 (Philips TDA10046H DVB-T)...
>>
>> which seems quite good, but is followed by...
>>
>> tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
>> tda1004x: timeout waiting for DSP ready
>> tda1004x: found firmware revision 0 -- invalid
>> tda1004x: booting from eeprom
>> tda1004x: timeout waiting for DSP ready
>> tda1004x: found firmware revision 0 -- invalid
>> tda1004x: firmware upload failed
>>
>> :-(
>> Could someone help ? Am I the only guy on earth trying to make a T3000
>> work on Linux ??
>>
>> Thanks for your attention !
>>
>>
>> ----- Original Message ----- 
>> From: "David Porter" <dvb-t at iinet.com.au>
>> To: <linux-dvb at linuxtv.org>
>> Sent: Monday, April 07, 2008 12:47 PM
>> Subject: [linux-dvb] TechnoTrend T-3000 DVB-T PCI Hybrid Card
>>
>>
>> > Hi
>> >
>> > I have searched the wiki, forums and threads and cannot find any
>> > information
>> > about getting this card to work in Linux.
>> > Does anyone have any experience with it?
>> > It is one of their "budget" range that has no hardware mpeg decoder.
>> >
>> > I'm only interested in getting DVB-T working, not analogue.
>> >
>> > There is a good picture of it here:-
>> > http://www.dvbmagic.de/tv-karten/technotrend-budget-t-3000.htm
>> >
>> > Thanks
>> > David Porter
>> >
>> >
>
> 



More information about the linux-dvb mailing list