[linux-dvb] hvr4000-s2api + QAM_AUTO

Christophe Thommeret hftom at free.fr
Wed Sep 24 15:38:50 CEST 2008


Le Tuesday 23 September 2008 18:27:57 Hans Werner, vous avez écrit :

> > Sure, here it is (patch against current svn
> > http://websvn.kde.org/branches/extragear/kde3/multimedia/)
> >
> > Atm, s2api is only used for S/S2.
> >
> > P.S.
> > In order to play H264/HD with kaffeine/xine, you need a fairly recent
> > ffmpeg
> > and xine compiled with --with-external-ffmpeg configure option. (and of
> > course a quite strong cpu, unlike my old athlon-xp-2600 :)
> > However, you can still record and/or broadcast without this update.
>
> Success! Many thanks Christophe.
>
> With the following:
> HVR4000 card
> S2API + multifrontend patch (hg clone http://linuxtv.org/hg/~stoth/s2-mfe)
> ffmpeg from SVN
> xine-lib from mercurial (compiled with --with-external-ffmpeg)
> Kaffeine from SVN + Christophe's S2API patch

Good :)

> Scanning to find channels and tuning are working in Kaffeine for  DVB-T,
> DVB-S and DVB-S2. S/S2 tuning and scanning is with S2API.
>
> My CPU (3ghz core 2 quad) is fast enough to show live HD video so I can
> watch HD channels live inside Kaffeine,

Lucky you :)

> or record to disk and watch 
> afterwards. ASTRA HD+ and ANIXE HD are good. ARTE HD throws some errors and
> stutters a bit. Simul HD can crash Kaffeine.

> I enabled the two lines in dvbstream.cpp which set modulation to QPSK
> instead of QAM_AUTO for DVB-S.

So, you see this also. This was my original report, and why i introduced this 
fix.

> Settings: number of xine threads >= 4, de-interlacing(CTRL-I) at minimum
> (is it useful for HD ?

Yes for 1080i but not for 720p.

> I don't know). The load isn't always distributed 
> well across the 4 cpus -- it can max out one of them sometimes, with the
> others almost idle. Perhaps this can be improved.

Perhaps, but this is ffmpeg stuff.

Btw, while cx24116 single-frontend seems pretty stable, the mfe driver is not 
here. As soon as i switch to dvb-t, the cx24116 firmware crashes (at least 
seems so: ~"Firmware doen't respond .." ) and is reloaded on next S/S2 zap, 
and after a while, the dvb-t signal appears more and more noisy. I have to 
unload/reload the modules to cure this.

-- 
Christophe Thommeret




More information about the linux-dvb mailing list