[linux-dvb] SkyStar HD2 (TwinHan VP-1041/Mantis) S2API support

Hartmut spieluhr at ewetel.net
Fri Apr 10 21:23:35 CEST 2009


I have the same card since 6 weeks and it works in "non HD-TV-mode" on
opensuse 11.0. The driver is: Driver used:
http://mercurial.intuxication.org/hg/s2-liplianin. From what you wrote I
think the card is working. But try to scan in this way:

scan-s2 -a 1 -s 0 -x 0 -t 1 /usr/share/dvb/dvb-s/Astra-19.2E >
~/.szap/channels1.conf

This worked for me. -a 1 is the my second TV-card, you should use 0, -s
0 is OK, -x 0 finds only free-to-air-channels, t -1 finds only TV. You
output in dmesg is OK, shows that the card is working.

Hartmut
 
Dave Lister schrieb:
> Hello all,
>
> I'd like to ask for your help. After weeks of research and
> deliberation I bought two SkyStar HD2 PCI cards (quite a lot money for
> me). It seemed to be working for everybody. BUT I have already spent
> two days reading mailing lists, downloading repositories, compiling
> drivers, apps, kernels and bending code to make it compile. Please,
> does anybody know how to help me?
>
> In short the driver doesn't seem to communicate with the card at all.
> It's unable to send DiSEqC commands (not necessary in my case), unable
> to tune the tuner, unable to report any signal strength info etc. I
> have a dark sense of foreboding about this, because as things stand
> now, it seems I'll have to recoup my losses (can't return these cards)
> and buy different ones, possibly more expensive. Just these two cost
> me half my month's salary. I was so damn sure they'll work - from all
> the reports and success stories on the web, even LinuxTV said so. If
> you knew my wife... I mean this is going to be a disaster. :(
>
>
> Drivers tried: http://jusst.de/hg/multiproto,
> http://jusst.de/hg/mantis (couldn't make it compile)
> Driver used: http://mercurial.intuxication.org/hg/s2-liplianin
> Kernels tried w/driver: Debian 2.6.29; Debian 2.6.26; vanilla 2.6.29
> DVB apps/utils: 1.1.1+rev1207-4
> S2API DVB apps/utils: http://mercurial.intuxication.org/hg/{szap-s2,scan-s2}
>
> lspci -vv:
> 07:01.0 Multimedia controller: Twinhan Technology Co. Ltd Mantis DTV
> PCI Bridge Controller [Ver 1.0] (rev 01)
> 	Subsystem: Device 1ae4:0003
> 	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr-
> Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
> 	Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort-
> <TAbort+ <MAbort- >SERR- <PERR+ INTx-
> 	Latency: 32 (2000ns min, 63750ns max)
> 	Interrupt: pin A routed to IRQ 19
> 	Region 0: Memory at ec200000 (32-bit, prefetchable) [size=4K]
> 	Kernel driver in use: Mantis
> 	Kernel modules: mantis
>
> Boot-up dmesg:
> [    6.704959] Mantis 0000:07:01.0: PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
> [    6.705100] irq: 19, latency: 32
> [    6.705101]  memory: 0xec200000, mmio: 0xf8286000
> [    6.705183] found a VP-1041 PCI DSS/DVB-S/DVB-S2 device on (07:01.0),
> [    6.705228]     Mantis Rev 1 [1ae4:0003], irq: 19, latency: 32
> [    6.705261]     memory: 0xec200000, mmio: 0xf8286000
> [    6.708020]     MAC Address=[00:08:c9:e0:40:6a]
> [    6.708075] mantis_alloc_buffers (0): DMA=0x35d40000 cpu=0xf5d40000
> size=65536
> [    6.708128] mantis_alloc_buffers (0): RISC=0x36327000
> cpu=0xf6327000 size=1000
> [    6.708179] DVB: registering new adapter (Mantis dvb adapter)
> [    7.253355] stb0899_attach: Attaching STB0899
> [    7.253397] mantis_frontend_init (0): found STB0899 DVB-S/DVB-S2
> frontend @0x68
> [    7.253449] stb6100_attach: Attaching STB6100
> [    7.253836] LNBx2x attached on addr=8DVB: registering adapter 0
> frontend 0 (STB0899 Multistandard)...
> [    7.253938] mantis_ca_init (0): Registering EN50221 device
> [    7.254033] mantis_ca_init (0): Registered EN50221 device
> [    7.254096] mantis_hif_init (0): Adapter(0) Initializing Mantis
> Host Interface
>
> Sat cable has 98% signal, Astra 19.2E, working in a TV/STB sitting
> right next to the PC. I reconnect the cable from the TV into SkyStar
> and try tuning:
>
> birko:~# scan-s2 -v /usr/share/dvb/dvb-s/Astra-19.2E
> API major 5, minor 0
> ERROR: Cannot open rotor configuration file 'rotor.conf'.
> scanning /usr/share/dvb/dvb-s/Astra-19.2E
> using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
> initial transponder DVB-S  12551500 V 22000000 5/6 AUTO AUTO
> initial transponder DVB-S2 12551500 V 22000000 5/6 AUTO AUTO
> ----------------------------------> Using DVB-S
>   
>>>> tune to: 12551:vC56S0:S0.0W:22000:
>>>>         
> DiSEqC: uncommitted switch pos 0
> DiSEqC: switch pos 0, 13V, hiband (index 2)
> DVB-S IF freq is 1951500
>   
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>>         
> WARNING: >>> tuning failed!!!
> ----------------------------------> Using DVB-S2
>   
>>>> tune to: 12551:vC56S1:S0.0W:22000:
>>>>         
> DiSEqC: uncommitted switch pos 0
> DiSEqC: switch pos 0, 13V, hiband (index 2)
> DVB-S IF freq is 1951500
>   
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>> tuning status == 0x00
>>>>         
> WARNING: >>> tuning failed!!!
> ERROR: initial tuning failed
> dumping lists (0 services)
> Done.
>
> Meanwhile, this is written to dmesg (repeating):
> [43395.935293] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=51610000
> [43395.943657] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43395.970435] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43396.062102] stb6100_set_frequency: Frequency=1951500
> [43396.070464] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43396.084862] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43396.622789] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=51610000
> [43396.631150] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43396.657947] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43396.754182] stb6100_set_frequency: Frequency=1951500
> [43396.762548] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43396.776884] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43397.314789] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=51610000
> [43397.323151] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43397.349932] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43397.442099] stb6100_set_frequency: Frequency=1951500
> [43397.450460] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43397.464861] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43398.002788] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=51610000
> [43398.011150] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43398.037932] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43398.130098] stb6100_set_frequency: Frequency=1951500
> [43398.138459] stb6100_get_frequency: Frequency=0
>
> Szap/szap-s2 also doesn't work. The channel in question is the same
> one, being displayed on TV/STB, when I re-plug the sat. cable into the
> TV (not changing channels, STB has it locked and as soon as I provide
> signal, it works). The STB parallel-story is there for you to see
> there are no switching issues, no signal weakness, etc.
>
> birko:~# szap-s2 -c channels.conf CT1
> reading channels from file 'channels.conf'
> zapping to 3 'CT1':
> delivery DVB-S2, modulation QPSK
> sat 0, frequency 12382 MHz V, symbolrate 27500000, coderate 3/4, rolloff 0.35
> vpid 0x0065, apid 0x006f, sid 0x4f5b
> using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
> FE_SET_TONE failed: Connection timed out
> FE_DISEQC_SEND_BURST failed: Connection timed out
> FE_SET_TONE failed: Connection timed out
> status 00 | signal 006f | snr 0001 | ber 00000000 | unc fffffffe |
> status 00 | signal 006f | snr 0001 | ber 00000000 | unc fffffffe |
> status 00 | signal 006f | snr 0001 | ber 00000000 | unc fffffffe |
> ... repeated; same values even if sat. cable disconnected ...
>
> Meanwhile in dmesg:
> [43679.573136] mantis start feed & dma
> [43679.602799] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=47125000
> [43679.611161] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43679.710092] stb6100_set_frequency: Frequency=1782000
> [43679.718453] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43680.947291] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=47125000
> [43680.955653] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43681.050093] stb6100_set_frequency: Frequency=1782000
> [43681.058454] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43682.286788] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=47125000
> [43682.295149] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43682.394092] stb6100_set_frequency: Frequency=1782000
> [43682.402453] stb6100_get_frequency: Frequency=0
> [43683.630788] stb6100_set_bandwidth: Bandwidth=47125000
> [43683.639150] stb6100_get_bandwidth: Bandwidth=10000000
> [43683.652591] mantis stop feed and dma
>
>
> What do you think? Is there any chance of finding a working driver?
>
> Thank you,
> David Lister
>
> _______________________________________________
> linux-dvb users mailing list
> For V4L/DVB development, please use instead linux-media at vger.kernel.org
> linux-dvb at linuxtv.org
> http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/linux-dvb
>
>   

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.linuxtv.org/pipermail/linux-dvb/attachments/20090410/6976785f/attachment.htm 


More information about the linux-dvb mailing list